RUNOLLISTA JA LAPSELLISTA -ilta torstaina 1.11. klo 19 Kansallisteatterin Lavaklubilla

1. marraskuu 2018 19:00

Kansallisteatterin Lavaklubi, Läntinen teatterikuja 1, Helsinki

Seuramme on pitkästä aikaa saanut tilaisuuden järjestää iltahuvit Lavaklubin miljööseen  Kansallisteatteriin! Aiheeksi valikoituivat Saiman äidin Laura Harmajan kirjoittamat mainiot lapsipakinat höystettyinä Saiman runoihin sävelletyillä lauluilla.

Laura Harmaja kirjoitti 1920-luvun alussa yhteensä neljä kokoelmaa lapsikertomuksia. Hänen teksteissään lapsiperheen arki saa humoristiset reunat: vitsit, sanaväännökset ja väärin-ymmärrykset sinkoilevat. Vaikka tarinat ovat kohta sadan vuoden takaa, juttujen ja sattumusten kirjo on hyvin tuttua tämänkin päivän lapsiperheille.

Tässä esimerkki Laura Harmajan tarinoista: ”Kun perheen nuorin lapsi Poju koetti laulaa ”Kalliolle, kukkulalle”, hän sai uuden kutsumanimen Kukku-Kalle. Laulun sanat hänen suussaan kuuluivat: Kalle, kukkukalle, tul tuule!”

Runollista ja lapsellista -illassa viettävät juhlaa hassut sattumukset ja tokaisut kotona, pihalla ja koulussa. Aikuisten mielestä huvittavat mielleyhtymät ja lasten ainainen tiedonhalu tuovat Laura Harmajan teksteihin komiikkaa ja hauskuutta. Harmajan oma perhe on pakinoissa selvästi tunnettavissa. Saima, perheen tyttäristä toinen kirjoitti äitinsä lapsitarinoista näin: ”…lapsuuteni vuosia on äitini kuvannut julkaisemissaan lapsikertomuskirjoissa, joissa minä nuorempana ja aina äänessä olevana sisarena olen helposti tunnistettavissa.”

Laura Harmajan lapsipakinoita esittävät Päivi Istala ja Heta Keskinarkaus.  Mukana musiikillisena kommentaattorina on kitaristi Sigurdur ”Siggi” Rögnvaldsson, joka yhdessä Heta Keskinarkauksen kanssa esittää illan mittaan Hetan sävellyksiä Saima Harmajan runoihin. Mukana mm. runot Peipponen, Unen silta, Sininen ilta, Rannalla ja Jäätyvä järvi.

Lippuja tapahtumaan myydään Lavaklubin ovella. Lippujen hinnat 18 e, eläkeläiset ja opiskelijat 15 e. Ennakkoliput ovat myynnissä Kansallisteatterin lippumyymälässä, Läntinen Teatterikuja 1, puh. 010 733 1331.

Hyvät saimalaiset! Tulkaa paikalle, ottakaa mukaan ystävänne ja tuttunne –  tänä vuonna Saiman syntymästä on 105 vuotta – Runollista ja lapsellista juhlistaa hänen juhlavuottaan!